Ruukkujen terrakottaa, betoninharmautta ja uusia värejä

Ruukkujen terrakottaa, betoninharmautta ja uusia värejä

Millainen mielikuva sinulle tulee sanasta kukkaruukku? Millaisen ruukun piirtäisit ja miten sen värittäisit, jos saisit tehdä vain yhden kuvan edustamaan kaikkia ruukkuja? Veikkaan, että se olisi monella tällainen:

Perinteinen terrokottaruukku

Ennen muovin aikakautta saviruukulle ei käytännössä ollut kilpailijoita. 1930-luvulla tosin valmistettiin betoniruukkuja, joita voitiin uudenlaisten koneiden avulla tehdä aiempaa edullisemmin. Betoniruukun hyvänä puolena oli tasalaatuisuus ja kestävyys, kun taas saviruukun kestävyys vaihteli ja huonontui ruukun ikääntyessä.

Ruukun maalaamista tai lasittamista pidettiin vahingollisena. Oli itsestään selvää, että maalatut ja lasitetut ruukut ovat kasveille huonompia kuin ilmaa kukan juuristolle päästävät huokoiset ruukut. Myös betoniruukun valmistuksessa huokoisuutta pidettiin tärkeänä ja sitä voitiin säätää käyttämällä eri karkeusasteista hiekkaa. Betoniruukut tehtiin jopa saviruukkujakin huokoisemmiksi ja tätä ominaisuutta pidettiin betoniruukkujen etuna. Huokoisten saviruukkujen pinnalle muodostuu helposti sammalta ja hometta, mutta betoniruukkujen valmistuksessa käytettiin aineita, jotka estivät sammalen ja homeen muodostumisen. Betoniset ruukut jätettiin yleensä harmaiksi, mutta joukkoon oli myös mahdollista sekoittaa väriaineita ja saada aikaan monenvärisiä ruukkuja.

Betonisen suojaruukun uusia muotoja

Huonoista ominaisuuksistaan huolimatta saviruukut olivat pitkään ruukkumarkkinoiden ainoita todellisia valtiaita. Homeen, kalkin ja suolakerrostuman likaamia saviruukkuja neuvottiin puhdistamaan pitämällä niitä 1-2 tuntia kuumassa uunissa, jotta epäpuhtaudet palaisivat pois. Ennen uudelleenkäyttöä ruukkuja tuli pitää vedessä imeytymässä, jotta ne eivät imisi istutuksen jälkeen kosteutta ja epäpuhtauksia istutusmullasta. Kotioloissa rumien saviruukkujen päällysteenä käytettiin esimerkiksi erivärisiä puusäleverkkoja ja kukkakaupoissa ruukkuja päällystettiin värillisillä silkkipapereilla. Kokeiltiin myös monenlaisia tapoja suojata ruukun pintaa: ”Eräät ovat asian ratkaisseet sivelemällä ruskeanpunaista maaväriä kuorittuun maitoon ja maalanneet tällaisella vesivärillä ruukkunsa.” Myös kaupoista voitiin ostaa tarkoitusta varten ruukkuvärejä. Rohkeimpien kerrottiin sivelleen ruukut öljyvärillä ja lakalla tai ostaneen lasitettuja tai lasisia astioita ja istuttaneen kasvinsa niihin.

1940-luvun alkupuolella tehtiin erilaisia ruukkukokeita ja alettiin suhtautua joustavammin ruukun huokoisuuteen. Erityisesti huonekasveille etsittiin saviruukkuja kauniimpia ja monipuolisempia vaihtoehtoja. Viimein päädyttiin antamaan synninpäästö huonekasvien hoitajille, jotka ”saavat huoleti maalata rumat ruukkunsa öljyväreilläkin tai käyttää lasitettuja tai kokonan lasisia kukkaruukkuja”. Kun ruukun huokoisuus puuttui, tuli salaojituksesta kuitenkin huolehtia entistä tarkemmin ja välttää liiallista kastelua.

Kukkaruukkuja ja suojaruukkuja Kukkapelto kukkakaupan valikoimasta
Valinnanvaraa suoja- ja koristeruukuissa
Värikkäitä kukkaruukkuja ja suojaruukkuja Kukkapelto kukkakaupan valikoimasta
Värikkäitä vaihtoehtoja

Ostaessasi nyt ruukkukukan, on se lähes aina muoviruukussa ja menestyy siinäkin yleensä varsin hyvin. Kun tulee tarve siirtää kasvi suurempaan ruukkuun tulee ehkä mietittyä tarkemmin millaiseen ruukkuun kasvin laittaisi: olisiko perinteinen saviruukku sittenkin paras vaihtoehto? Myös suoja- ja koristeruukkujen valikoima on nykyisin laaja ja jokaisen tyyliin löytyy sopiva savesta, betonista, muovista, metallista tai vaikkapa erilaisista koriaineksista tai kankaasta valmistettu vaihtoehto. Toki aina on hyvä myös tarkistaa varaston perukoilta millaisia entisiä ruukkuaarteita sieltä löytyy.

Etualalla vaalea kukkaruukku, jossa on kasvamassa mustaa petuniaa. Taka-alalla punottu suojaruukku.
Käytettykin ruukku kelpaa hyvin

Lähteet: Puutarhalehden vuosikerrat 1932, 1942 ja 1944

Ruukut Kukkapellon valikoimasta

LEAVER YOUR COMMENT

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

You may use these HTML tags and attributes:


<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

العربية简体中文EnglishSuomiРусскийEspañol