Kuivatut kukat

Kuivatut kukat

Vuodenajan kallistuessa syksyyn, alkaa kuin luonnostaan herätä kiinnostus kuivakukkiin. Jotta aineksia riittäisi, tulisi kasvien keräämistä harrastaa pitkin kesää.

Jos kerääminen on sattunut unohtumaan tai keräämiseen soveltuvaa paikkaa ei itsellä ole, voi kukkakaupan valikoimasta löytää ympäri vuoden monia kuivatettavaksi soveltuvia kasvilajeja.

Luonnosta ja kotipihalta kerättyjä ja kuivattuja kasveja
Luonnosta ja kotipihalta kerättyjä kasveja
Kuivattuja kukkia kukkakaupan valikoimasta
Kuivattuja kukkia kukkakaupan valikoimasta

Nykyisin kasvien kuivaaminen ja kuivakukkaharrastus on hauskaa vaihtelua ja pieni lisä leikkokukkiin. On kuitenkin ollut aikoja, jolloin leikkokukkapula on pakottanut etsimään korvikkeita kuivakukista. Vuonna 1926 Kukkakoristelu ja -sidonta -kirjassa on omistettu oma pieni lukunsa kuivatuille kukille. ”Elävät kukat ovat koristelussa kauneimmat, mutta joskus ovat kuivatut edullisempia käyttää. Niinpä esim. kukkien puute ja hintojen korkeus toisinaan talviaikaan pakottavat turvautumaan kuivattuihin kukkiin.” Lisäksi kuivakukkien eduksi mainitaan se, että ne ovat ”kestävämpiä pitkäaikaisessa koristelussa”.

Myös 1930- ja 1940-lukujen pula-aika pakotti etsimään kukkapulaan vaihtoehtoja kuivakukista. Erityisesti maaseudulla kasvihuoneissa viljellyt kukat olivat vähissä ja talviajan kukkasidontaan haluttiin kuivakukilla monipuolisuutta. 1930-luvulla harmiteltiin, että ”elävä kukka on talvella liika kallis monen köyhän ostaa, mutta kuivista tavaroista tehty kestävä puketti olisi monelle tervetullut koristus kotiinsa”.

Kautta aikojen kukkia ja muita kasveja on niputettu ja kuivattu alaspäin ripustettuna valolta suojatussa ja ilmavassa paikassa. Myös hiekassa kuivattaminen on tuottanut hyviä tuloksia. Koska kukkien värin ja muodon haluttiin säilyvän mahdollisimman hyvin, etsittiin muitakin kuivaustapoja ja niissä käytettäviä aineita. Usein kasveja myös värjättiin.

Kuivattua harsokukkaa
Harsokukan kuivatusta

1980-luvulla kuivakukat olivat muodissa ja niiden uutta tulemista on ennustettu jo jonkin aikaa. Sisustuslehdissä ja -blogeissa erilaisia kuivakukka-asetelmia ja koristeluja näkee aika ajoin. Toisten inhokki ja toisten suosikki. Kuivakukille on kuitenkin mahdollista keksiä uudenlaisia käyttötapoja, esimerkiksi leikkokukkiin yhdistettynä tai uudella tavalla aseteltuna. Toisaalta perinteisiä kransseja tehdään vuodesta toiseen.

Lahjapaketti, jonka päällä kuivatuista kasveista tehty pakettikoriste. Koristeessa on nukkapähkämöä, ikiviuhkoa, siankärsämöä, olkikukka ja unikon kota.
Pakettikoristeessa nukkapähkämöä, ikiviuhkoa, siankärsämöä, olkikukka ja unikon kota.
Kuivakukista tehty kranssi, jossa on vaaleanpunainen rusettikoriste.
Syyskesän kuivakukkakranssi, jossa on häivähdys muistoa kesän kukkaseppeleestä

Jos perinteisten kuivakukkien rinnalle haluaa vaihtelua, on saatavilla monenlaisia eksoottisia kuivatettuja kasveja ja askartelumateriaaleja. Vain mielikuvitus on rajana hienojen asetelmien tai yksittäisten katseenvangitsijoiden askartelussa.

Monenlaisia luonnonmateriaaleista tehtyjä kuivattuja koristeita kiinnitettynä puutikkuihin.
Vaihtoehtoja syysasetelmiin

Lähteet:

Kukkaskoristelu ja -sidonta, ”J. Olbertzin samannimisen saksal. Teoksen mukaan lyhentäen ja Suomen oloihin sovittaen toimittanut Kerttu Tuuri”, Otavan kirjapaino Helsingissä 1926.

Mattila, Tuulikki: Suomalaisia kuivakukkia pihoilta ja pientareilta, WSOY Porvoo 1997.

Puutarhalehti 1/1932.

LEAVER YOUR COMMENT

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

You may use these HTML tags and attributes:


<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

العربية简体中文EnglishSuomiРусскийEspañol