Huonekasvien hoito syksyllä ja talvella

Huonekasvien hoito syksyllä ja talvella

Tekisikö mieli painua vähitellen talvilevolle, lepäillä ja hidastaa tahtia? Mielessä voi hyvinkin olla tällaisia ajatuksia syksyn edetessä. Säät kylmenevät, sataa, on pimeää, ei jaksa lähteä ulos. Mutta ei se mitään, myös kasveilla voi olla samanlainen olo. Tämä kuuluu luonnolliseen vuodenkiertoon. Miltäpä kevät tuntuisi, ellei takana olisi pimeää talvilepoaikaa.

Kasvien talvihoidolle ja selviämiselle lepokauden yli on muutamia perusohjeita. Tottuneille kasviharrastajille niksit ovat tuttuja entuudestaan, mutta tässä ne vielä kertauksena ja yhteen koottuna.

Kun valo vähenee kaikki valonsäteet on hyvä saada kasvien käyttöön. Kaihtimet ja verhot kannattaa vetää syrjään päiväsaikaan ja asetella kukat lähelle ikkunaa.

Erilaisia viherkasveja ikkunalaudalla ja kukkapöydällä, esimerkiksi anopinkieli, palmuvehka, aloe, rahapuu, viirivehka, korallikatus, ihmepensas, pesäraunioinen ja juoru

Usein nykyasunnoista puuttuvat entisenkaltaiset ikkunalaudat. Puutetta voi korvata erilaisilla kukkapöydillä.
Pieni rahapuu kallistuneena ikkunaa päin, viherkasvi kurkotta kohti valoa
Kasvit pyrkivät vähäistä valoa kohti. Kasvien hoito-ohjeissa neuvotaan välttämään kasvien turhaa kääntelyä lepoaikaan, koska kurkottelu kohti valoa on kasville luontainen selviytymiskeino.

Jos mahdollista, olisi kasveille hyvä tarjota päivänvalon lisäksi sähkövaloa. Lisävalon käyttö puutarha-alalla ei ole mikään uusi keksintö. Puutarhalehdissä on mainintoja jo vuonna 1916 tehdyistä neonvalokokeiluista. Suomen kokeilut saavuttivat 1930-luvun puoliväliin mennessä. Nykyisin tarjolla on monenlaisia kotikäyttöön soveltuvia kasvilamppuja ja -valaisimia. Hyvin valaisevat, mutta vähän lämpöä tuottavat led-valaisimet, loisteputket ja elohopealamput ovat kasveille parhaita. Valaisinmalleista kannattaa valita vähiten energiaa kuluttavat vaihtoehdot. Valaistuksen tulisi olla mahdollisimman lähellä kasveja, mutta lampusta säteilevä lämpö ei kuitenkan saisi kuumentaa kasvin lehtiä.

Vihreä jalallinen kasvilamppu valaisee kukkapöydällä olevia viherkasveja

Tässä on käytetty uudenaikaisen kasvilampun jalkana aitoa 70-luvun retrolamppua.

Tilanne on tietysti hankala, kun kasvit pitäisi saada valon takia lähelle ikkunaa, mutta usein lämpöpatteri hohkaa lämpöä juuri samalla kohtaa. Lämpö ja ikkunasta tuleva kylmä virtaus aiheuttavat vetoa, josta kasvit kärsivät. Ehkä asunnoissa, joissa on lämpöpatteri voisi koettaa kehitellä jonkinlaista kukkapöytäratkaisua hieman kauemmas patterista. Uusissa asunnoissa lattialämmityksen yleistyminen helpottaa kasvien asettelua ikkunan läheisyyteen.

Valon puutteen lisäksi kuiva talvi-ilma aiheuttaa kasville ongelmia. Ilmankosteutta voi lisätä sumuttelemalla kasveja ahkerasti. Sumutteluveden sekaan voi lisätä hieman merileväuutetta. Jos mahdollista, kasveja olisi hyvä kerätä isompaan ryhmään, lähelle toisiaan. Tällöin ne muodostavat kasveille edullisen pienilmaston. Kasvien viereen voi jättää avonaisen vesiastian vapauttamaan ilmaan kosteutta. Suurten kasvien lehdiltä on hyvä pyyhkiä pölyt pois silloin tällöin, jotta pöly ei estä kasvia saamasta valoa. Toisinaan kasveja voi myös viedä kylpyhuoneeseen suihkutettavaksi, kunhan muistaa varoa mullan liiallista kastumista.

Sumutinpullo ja merileväuutetta, taustalla viherkasveja

Sumuttelu ei unohdu, kun pitää sumutepullon näkyvillä ja täyttää sen aina sumuttelun jälkeen vedellä. Tällöin pullo on valmiina ja vesi huoneenlämpöistä seuraavalla sumuttelukerralla. Muista kuitenkin varoa turhaan kastelemasta kodin herkkiä sisustuspintoja.

Sumuttelua on talviaikaan hyvä lisätä, mutta kasvien varsinaista kastelua tulee vähentää lepokaudella. Yleisin syy kasvin kuolemiseen on liikakastelu ja erityisesti talviaikaan tätä tulee varoa vielä kesääkin enemmän. Viherkasvien yleisohjeena on, että mullan tulee kuivahtaa kunnolla kasteluiden välillä, eikä kasteluvesi saa jäädä aluslautasen tai suojaruukun pohjalle seisomaan.

Lannoitusta tulee vähentää viimeistään lokakuussa ja lopettaa sen jälkeen kokonaan kasvin lepokauden ajaksi. Tänä aikana veteen voi kuitenkin lisätä merileväuutetta. Poikkeuksen muodostavat kukkivat kasvit, joita tulee kastella ja lannoittaa kukinnan aikaan. Tarkempia ohjeita kannattaa etsiä yksittäisten kasvien hoito-ohjeista.

Punainen syklaami kultaisessa ruukussa
Syklaami kauneimmillaan

”Kun me lumen ja jään keskellä saamme ihailla pientä kukkaa, kestämme paremmin pimeyden ja kylmän. Olomme tuntuu kevyemmältä, ajatuksemme iloisemmilta, askeleemme joustavammilta. Sentähden tahdommekin kodissa hoitaa ja vaalia siellä olevia kasveja. – Kukat kodissa antavat eloa, muistuttavat kesästä, virvoittavat silmää ja ilahduttavat sydäntä”, kirjoittaa nimimerkki Rex vuoden 1943 Puutarhalehdessä. Osaisiko tuota paremmin sanoa?

Lähteet:

https://www.biolan.fi/artikkelit/puutarhan-hoito/huonekasvien-hoito-talvikuukausina.html

Puutarha 1/1934

Puutarha 10/1934

Puutarha 1/1943

LEAVER YOUR COMMENT

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

You may use these HTML tags and attributes:


<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

العربية简体中文EnglishSuomiРусскийEspañol