Puutarhatontut

Puutarhatontut

Puutarhatontut ovat pienikokoisia, korkeintaan 60 senttisiä, parrakkaita tonttuhahmoja. Luonteeltaan ne ovat hyväntuulisia, humoristisia, ahkeria ja ovelia. Tonttuja on kolmea päätyyppiä. Tavallisimpia ovat ahkerat työtontut, jotka lapioivat, hakkaavat tai vaikkapa kuljettavat kärryjä. Tonttujen esikuvina ovat kaivostyöläiset, joten kaivostyö ja maan muokkaus ovat klassisten puutarhatonttujen ominta aluetta. Sivistyneet kulttuuritontut puolestaan lukevat, soittavat kannon päässä haitaria, ohjaavat lintujen laulua tai mietiskelevät. Kolmatta ryhmää edustavat eräänlaiset vapaa-aikatontut, jotka laiskottelevat, makoilevat ja onkivat. Jotkut myös juovat olutta tai polttelevat piippua. Näiden nykyaikaisena alaryhmänä voidaan pitää humoristisia tai pikkutuhmia tonttupatsaita. Perinteiset tontut ovat kuitenkin luonteeltaan hyvin viattomia.

Puutarhatonttujen sukujuuret ulottuvat 1600-1700-lukujen eurooppalaisten barokkipuutarhojen marmorista tai hiekkakivestä tehtyihin kääpiöveistoksiin sekä aikakauden hovinarriperinteeseen. Hovinarrit olivat usein kääpiöitä ja aikanaan arvostettuja henkilöitä. Toiset tonttujen sukujuuret ulottuvat Sveitsiin, jossa tehtiin 1700-luvulla puisia sisällä pidettäviä kotitonttuhahmoja. Varsinainen puutarhatonttujen syntyhistoria sijoitetaan kuitenkin 1800-luvun Saksaan, jossa sijaitsi useita posliinitehtaita, esimerkiksi Heissner ja Philipp Griebel. Puutarhatonttuperinteen syntyä vauhditti saksalainen tonttuja ja muuta ”pikkuväkeä” vilisevä tarinaperinne. Aluksi puutarhoihin tehtiin eläinhahmoja, mutta jossakin vaiheessa keksittiin valmistaa onnea tuovia kääpiöitä.

Vuosisadan loppua kohden tontut alkoivat yleistyä erityisesti porvarisperheiden puutarhoissa. Tontut ovat olleet erityisen suosittuja Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa omakotitalojen puutarhoissa ja pihoilla. Keski-Euroopasta tonttuinnostus levisi jo 1800-luvun aikana Ranskaan ja Britanniaan ja vähitellen koko läntisen maailman kaikkien sosiaaliluokkien puutarhoihin. Samalla tontut muuttuivat taidokkaista käsitöistä muovisiksi tai keraamisiksi massatuotteiksi ja saivat osakseen krääsämaineen ja halveksuntaa. Sen sijaan vanhoista savesta käsintehdyistä tontuista tuli haluttuja keräilykohteita. Sittemmin tonttujoukot ovat päässeet nauttimaan arvostuksen noususta. Vuonna 2013 ne hyväksyttiin ensimmäistä kertaa näytille Lontoon tunnetuimmassa puutarhanäyttelyssä Chelsea Flower Show:ssa. Aiemmin puutarhatontut olivat näyttelyssä ankarasti kiellettyjä.

Kevättä ilmassa. Pääsisipä jo hoitamaan kukkapenkkiä!

Monien mielestä putarhatontut ovat huonon maun kitsch-esineitä. Tonttujen levinneisyys ja suuri määrä kuitenkin kertoo niihin liittyvistä myönteisistä ja humoristisista mielikuvista. Itselleni puutarhatonttu edustaa positiivista mielikuvaa keväästä ja kesästä: on juhlallista ottaa tonttu esille talvivarastosta ja laittaa se ulos esille pitkän talven jälkeen. Tontun paikan etsimiseen liittyy oma rituaalinsa. Asettelen sen joka kesä hieman eri kohtaan. Paras paikka löytyy kokeilemalla. Minun puutarhatonttuni on ahkera, avulias ja ystävällinen työtonttu.

Valkopartainen, sinitakkinen puutarhatonttu nojailee lapioon.
Vanha ja viisas, kertaalleen uudelleenmaalattu puutarhatonttu valvoo kesästä toiseen pihan tapahtumia.

Lähteet:

Autio, Raisa: Satavuotiaille puutarhatontuille kloonikaverit – ”Vastaanotto on ollut riemastuttava”, Yle.fi, 18.7.2014, https://yle.fi/uutiset/3-7362100

Garden gnome, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Garden_gnome

Kokkonen-Weisshäupl, Leena: Rakastettu ja vihattu puutarhatonttu 130 vuotta, Kaleva.fi, 27.11.2002, https://www.kaleva.fi/uutiset/kulttuuri/rakastettu-ja-vihattu-puutarhatonttu-130-vuotta/439759/

Nurminen, Jussi: Puutarhasnobit armahtivat puutarhatontut Britanniassa, Yle.fi, 10.2.2013, https://yle.fi/uutiset/3-6488468

LEAVER YOUR COMMENT

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

You may use these HTML tags and attributes:


<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

العربية简体中文EnglishSuomiРусскийEspañol