Krysanteemi

Krysanteemi

Krysanteemit eli kultakukat olivat alkujaan keltakukkaisia. Värinsä vuoksi kukka sai kultaan viittaavan nimensä. Nykyisin erivärisiä, -kokoisia ja -mallisia krysanteemeja on huimat määrät. Krysanteemin suosio perustuu laajaan värikirjoon ja kukan kestävyyteen. Se on suosittu sekä ruukku- että leikkokukkana. Voimakkaan tuoksun vuoksi kukka ei sovi ihan kaikille. Toisaalta ruukussa olevalla krysanteemilla on sisäilmaa puhdistavia ominaisuuksia.

Monivärinen ruukkukrysanteemi

Krysanteemi on kotoisin Aasiasta. Sitä kasvatettiin Kiinan ja Japanin puutarhoissa jo varhain, kasvista on kirjallista tietoa Kiinasta 500-luvulta eKr. alkaen. Japanilaiset tutustuivat Kiinasta tulleeseen kukkaan ja krysanteemia alettiin pitää eräänlaisena pyhänä kasvina, jota kukaan ei saanut loukata. Krysanteemi onkin kirsikan kukan ohella Japanin kansalliskukka. Tyylitelty krysanteemi koristaa Japanin keisarillista sinettiä. Kuviota käytetään vaakunan tapaan monissa yhteyksissä, esimerkiksi Japanin passin kannessa.

Eurooppaan krysanteemi saapui Hollannin kautta 1600-luvulla. Hollannissa tiedetään alkuaikoina esiintyneen ainakin suurikukkaista valkoista ja pienempikukkaista keltaista lajiketta. Kukka levisi 1700-luvun loppupuolella Englantiin ja Ranskaan. Erityisesti Ranskassa uutuuskukkaan ihastuttiin kovasti. Krysanteemi jatkoi maailmanvalloitustaan ja Yhdysvalloissa kukkaan tutustuttiin 1800-luvun loppupuolella.

Nappikrysanteemi

Kiinassa ja Japanissa krysanteemi on jo kauan ollut pitkän elämän ja onnellisuuden symboli. Myös muinaisessa Kreikassa sitä pidettiin onnen vertauskuvana. Krysanteemin sanotaan myös symboloivan kauneutta ja henkistä voimaa, kaikkia hyvän elämän aineksia. Vasta myöhemmin joillekin on syntynyt käsitys krysanteemista murheen, kuoleman ja hautausmaiden kukkana. Tämä johtui pääosin siitä, että krysanteemin kukinta osui syksyyn marraskuun tienoille, vuodenaikaan jota pidettiin Euroopassa vainajien muistolle omistettuna kuukautena. Krysanteemi on lyhyenpäivänkasvi eli kukkiakseen se tarvitsee päivittäin riittävän pitkän pimeän jakson. Krysanteemi onkin perinteisesti mielletty syksyn kukaksi, mutta nykyisin kasvuolosuhteita säätämällä ja uusia lajikkeita kehittämällä sitä on saatavilla entistä tasaisemmin ympäri vuoden.

Siniseksi värjätty krysanteemi

Suomalaisilla kauppapuutarhoilla krysanteemin viljely oli arkipäivää jo 1900-luvun alkupuolella. Esimerkiksi vuonna 1938 kirjoitetaan silloisen kukkatrendin muuttumisesta: ”Chrysanthemia viljeltäessä ei enää pyritä, niinkuin ennenvanhaan, kauniisiin kasviyksilöihin, mahdollisimman runsaine kukkamäärineen, sillä nykyisinhän on pyrkimys saada suuria kukkia ja kukat myydään pääasiassa irtokukkina.” Viljelyä suunnattiin ruukkukrysanteemeista kohti suurikukkaisia leikkokrysanteemilajeja. Ajalle tyypillisesti leikkokukkia käytettiin paljon seppeleen sidontaan ja siihen tarkoitukseen sopivat sekä pienet että isot krysanteemin kukat.

Suurikukkainen vihreä hämähäkkikrysanteemi

”Kun nämä iloiset, kirkkaanväriset kukat nyökkäävät haikeat jäähyväisensä kesälle, jääden itse valaisemaan syksyn lyheneviä päiviä, meidän on syytä muistaa että ilo, minkä niiden kauneus meille tuottaa, on vanhojen kaukaisen Kiinan puutarhurien lahja – miesten, jotka näkivät tavallisessa tien ohen rikkaruohossa piilevän sulon ja ryhtyivät sitä kehittämään puutarhoissaan ja parantamaan kukkien ulkonäköä kymmeniä vuosisatoja sitten.”* Näin tunnelmoitiin vuonna 1946 ja edelleen tänäkin vuonna voidaan ihailla krysanteemien väriloistoa.

*Gardeners’ Chronicle of America, suomennettu Puutarhalehteen 10-11/1946

Lähteet:

Gardeners’ Chronicle of America, suomennettu artikkeli, Puutarhalehti 10-11/1946

https://shop.interflora.fi/fi/fi/content/chrysanthemum

https://www.kotus.fi/nyt/kysymyksia_ja_vastauksia/sanojen_alkuperasta/krysanteemi

Lempiäinen, Pentti: Sano se kukkasin – Kasvit vertauskuvina. WSOY, toinen painos, Porvoo 2001.

Puutarha 7/1938

Puutarha 9/1941

Puutarha 10-11/1946

LEAVER YOUR COMMENT

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

You may use these HTML tags and attributes:


<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

العربية简体中文EnglishSuomiРусскийEspañol