Harsokukka

Harsokukka

Harsokukan hieman vaatimattoman oloinen valkoinen kukkapilvi on runsaudessaan vaikuttava näky, vaikka se ei prameilekaan yksittäisten näyttävien kukkien tavoin. Usein harsokukka (Gypsophila paniculata) on sijoitettu kukkakimpuissa ja -asetelmissa eräänlaisen taustakukan rooliin: ruusut, neilikat ja muut isommat kukat saavat lepäillä kuningattarina ilmavan harsopilven keskellä. Aikanaan harsokukkaa käytettiin eräänlaisena kauluksena kukkakimpun ympärillä, esimerkiksi tiiviisti sidotun ruusukimpun reunuksena. Nykyisessä kukkasidontatyylissä harsokukan käyttö on rennompaa.

Harsokukka suurempien kukkien sekaan aseteltuna antaa kukkakimpulle kepeää tunnelmaa.

Nykyisin tämän uudelleen trendikukaksi nousseen valkoisen unelman nimeksi on vakiintunut harsokukka, mutta ennen se oli tunnetumpi morsiusharsona. Monivuotisena perennana kasvatettavaa kukkaa nimitetään vielä edelleenkin yleisesti morsiusharsoksi. Kukkapenkeissä ja kesäkukkaistutuksissa voidaan myös kasvattaa yksivuotisena kesäkukkana morsiusharsoa muistuttavaa kesäharsoa (Gypsophila elegans). Kooltaan pienemmällä kesäharsolla on monivuotista morsiusharsoa isommat, useimmiten puhtaan valkoiset kukat. Molempia harsoja kutsutaan myös raunikki-nimellä.

Joskus kukkakimppuun toivotaan jotakin kultaista. Toive on mahdollista täyttää kullatulla harsokukalla.

Harsokukasta on saatavilla myös vaaleanpunaisia lajikkeita. Jalostuksen avulla on lisäksi saatu kehitettyä kerrottuja lajikkeita, jolloin kukat ovat tavallista isompia ja miltei pallomaisia. Lisäksi leikkokukkatarpeisiin on kehitetty värjättyjä harsokukkia. Nykyisin harsokukkaa on saatavilla kukkakaupoista ympärivuotisesti.

Värjätyistä harsokukista löytyy värivalikoimaa jokaiseen makuun.

Vaikka harsokukkaa on käytetty tavallisimmin muiden kukkien seassa, voi siitä yksistäänkin tehdä näyttävän kukkakimpun. Pöytäkukkana jo yksi oksa harsokukkaa on keveydessään kaunis ja rauhoittava ilmestys. Lisäksi harsokukka on mainio kuivakukka. Esimerkiksi kranssien teossa harsokukkaa on helpointa käyttää tuoreena. Tämän jälkeen se kuivaa paikalleen hieman kutistuneena, mutta olemuksensa säilyttäen.

Harsokukan ja eukalyptuksen yhdistelmä on suosittu esimerkiksi kransseissa.

Harsokukan englanninkielinen nimitys ”Baby’s breath” kuvaa osuvasti harsokukan olemusta vauvan henkäyksen kaltaisena kevyenä kukkana. Monipuolinen harsokukka sopiikin hyvin kastajaisten, nimiäisten ja muiden vauvajuhlien koristeisiin, mutta myös ihan mihin tahansa kukkasidontatyöhön häissä, muissa juhlissa, surukukissa ja ihan tavallisessa arjessa. Valkoinen romanttinen harsokukka symboloi luontaisesti puhtautta, viattomuutta, rehellisyyttä, myötätuntoa, luottamusta, rakkautta ja toivoa.

Tässä kastejuhliin tehdyssä seppeleessä on yhdistetty harsokukkaa sinisten kukkien ja nappikrysanteemien kanssa.

Lähteet:

Heikkilä, Kyllikki: Koristellaan kukkasin, Gummerus, Jyväskylä 1991

Kodin kukat – Leikkokukat, WSOY, Porvoo 1983

https://craftwayfloral.com.sg/babys-breaths-meaning/

https://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/kesaharso

LEAVER YOUR COMMENT

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

You may use these HTML tags and attributes:


<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

العربية简体中文EnglishSuomiРусскийEspañol